Malzemeler
Hazırlanış Aşamaları
Kuymak hazırlanırken öncelikle tereyağını bir tavaya alıyoruz. Ancak hazırlanacak kuymağın lezzeti kullanılan tereyağı ile yakından alakalı olduğundan, bu tarifte mümkünse Karadeniz tereyağı kullanmak gerekiyor.
Tereyağı eriyince üstüne mısır unu ekleyip kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurmaya başlıyoruz. İrmik biraz kavrulduktan sonra üzerine su ve tuz ekleyip iyice karıştırıyoruz.
Kuymak içerisinde pütür kalmaması için bu aşamada çok iyi bir şekilde karıştırmak gerekiyor. Karıştırdıktan sonra kapağı kapatıp birkaç dakika da bir kontrol ederek pişiriyoruz.
Mısır unu kavrulurken suyunu çektikten sonra puding kıvamına geliyor ve tam da bu kıvamda iken peynirler hazırlanıp kuymak üzerine yayılıyor. Kuymakta kaşar rendesi kullanabilmekte mümkün olabiliyor.
Daha sonra kuymağı kısık ateşte peynirler eriyene kadar karıştırmadan pişiriliyor. Bu aşamadan sonra ise kuymak ocaktan alınıp hafifçe karıştırılarak servis ediliyor.
Karadeniz’e özgü bu lezzet, o yörenin halkı tarafından çok beğenilse de daha önce hiç tatmamış kişiler için oldukça tuhaf bir lezzet olarak görülüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder