Malzemeler
Hazırlanış Aşamaları
Unu karıştırma kabımıza alarak ortasını havuz gibi açalım.
İçine üç adet yumurtayı kırıp bir çay kaşığı kadar tuz ekleyerek yumurta ve tuzu çırpıp bir miktar da su ilave ederek unla birlikte karıştırarak yoğuralım.
Yoğrulan hamur kulak memesi yumuşaklığı kıvamına geldikten sonra üzerini örterek 10-15 dakika kadar dinlendirelim.
Ardından dinlenen hamuru açma tezgahının üzerine alarak ceviz büyüklüğümde bezeler yapıp üzerlerine hafifçe un serpiştirerek elimizle bastırarak yassılaştıralım.
Hamurun üzerine tekrar hafifçe nişasta serperek bastırarak elimizle açtığımız hamurları üst üste 6 adet veya 12 adet olarak yerleştirelim.
Hazırladığımız hamurları üstlerine tekrar nişasta serperek bir oklava yardımıyla kenarlarından ortasına doğru inceltelim.
Hamurun genişliği 25 30 cm ye ulaşınca hamur üst üste getirilerek ilk baştaki işlem 3 kez tekrarlanarak hamurun eni 60-65 cm boyu ise 125 -135 cm civarında açılır.
Açılan hamuru baklava tepsimizin büyüklüğünde keserek tepsimizi tereyağı ila yağlayalım.
Tepsi büyüklüğünde kestiğimiz yufkadan oklavayla 2 kat alınarak tepsimize döşeyelim.
Aynı işlemi kat sayısı 12 olana kadar devam edilir.
Önceden hazırlanan krema şeklindeki kaymak tepsinin içine alınarak yufkaların her yerine yayılır.
Üzerine ezilmiş fıstık serpilerek üzerine açılan yufkalar tepsinin altı gibi üst üste 12 kat yerleştirilir.
Aralarına tereyağı atarak keskin bir bıçak yardımıyla kare şeklinde dilimlenerek üzerine kızdırılmış tereyağı dökülerek önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırına verilerek baklavamız kızarana kadar pişirip fırından alalım.
Şerbeti için 5 su bardağı şeker ve 5 su bardağı su kaynatılarak kıvamlı bir şerbet hazırlayarak sıcak baklavanın üzerine ılıtılmış şerbet gezdirilip dökülerek 1-2 saat kadar bekletip servise sunalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder